Polecamy

Suplementy w czasie ciąży

2014-05-29

Zdrowa i zróżnicowana dieta w ciąży pozwala uzyskać większość składników odżywczych, niezbędnych dla kobiety i rozwijającego się płodu.  Niemniej istnieją pewne witaminy i minerały, szczególnie ważne, których ilość w pożywieniu może okazać się niewystarczająca.

 

W czasie ciąży trzeba więc sięgnąć po suplementy diety. Suplementację należy jednak zawsze skonsultować z lekarzem.

 


Kobietom ciężarnym zaleca się przede wszystkim przyjmowanie suplementów witaminy D oraz kwasu foliowego. Niezwykle ważny jest też kwas tłuszczowy omega-3 DHA, będący podstawowym składnikiem komórek mózgu dziecka Niedobory innych składników odżywczych są ustalane indywidualnie i zalecane przez lekarza.


Witamina D jest produkowana podczas przebywania na słońcu. Reguluje ilość wapnia i fosforu w organizmie. Pomaga więc kościom i zębom zdrowo rosnąć. Dostarczenie dostatecznej ilości dawki witaminy D może być trudne dla osób rzadko przebywających na zewnątrz oraz mających ciemną skórę. Poza tym, w naszym klimacie nie bardzo możemy liczyć na aktywność słońca, a cztery nasłonecznione miesiące to jednak za mało.

 


Jesienią i zimą trudniej jest zapewnić jej odpowiedni poziom organizmowi. Ryzyko niedoboru witaminy D rośnie w ciąży. Stąd też ciężarne panie muszą przyjmować jej suplementy. Zaleca się przyjmowanie 1500-2000 jednostek miary dziennie od II trymestru, co równa się 20-25 μg (mikrogramów).


Witamina D występuje naturalnie w tłustych rybach (łosoś, makrela, sardynki), jajach i mięsie. Niektórzy producenci dodają ją do produktów zbożowych, sojowych, mlecznych, mleka w proszku i margaryn.


Kwas foliowy zapobiega natomiast w powstawaniu wad wrodzonych u dzieci, zwanych wadami cewy nerwowej, jak np. rozszczep kręgosłupa. Kobiety powinny przyjmować na dobę 400 μg kwasu foliowego (0,4 mg) już na 3 miesiące przed planowaną ciążą i do 12 jej tygodnia.


U pań, które urodziły już dziecko z wadą cewy nerwowej bądź występowała ona w rodzinie lub rodzinie partnera, dawka ta wynosi 5 mg na dobę.


Kwas tłuszczowy omega-3 DHA, który jest rekomendowany w czasie ciąży, jest podstawowym składnikiem komórek mózgu dziecka i odpowiada za jego prawidłowy rozwój. Podczas ciąży powstaje aż 75% komórek mózgowych dziecka, a pozostałe 25% – do pierwszego roku życia.

 

 

Organizm ludzki sam nie potrafi wytworzyć kwasu DHA w dostatecznej ilości, a dieta uboga w tłuste ryby morskie nie jest w stanie zapewnić jego odpowiedniej podaży.


Dlatego warto sięgać po Pregna 250 DHA. Jest to nowoczesny suplement diety. Każda kapsułka zawiera rekomendowaną dawkę cennego kwasu omega-3 DHA. Pochodzi on z wysokooczyszczonego oleju tłustych ryb morskich, w związku z czym stanowi najlepsze i bezpieczne źródło tego istotnego składnika mózgu maluszka.


W czasie ciąży należy również jeść pokarmy zawierające naturalny kwas foliowy, takie jak zielone warzywa liściaste i brązowy ryż. Niektóre płatki śniadaniowe, pieczywo i margaryny są również wzbogacane o kwas foliowy.

Polecamy